Na to masz dziś ochotę?

Pasztet z soczewicy

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 75 minut
  • dla 10 osób
  • 94 kcal / porcję

Składniki:

2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka czarnuszki
6 marchewek
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki chili
1 łyżeczka kminku
sól himalajska
czosnek

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości, po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Obrane marchewki zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju kokosowym z sokiem z cytryny, chili, solą himalajską, kminkiem i czosnkiem. Dusić 10-15 minut. Odcedzoną soczewicę połączyć z marchewką, dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 min w 180°C. Po wyjęciu zostawić do całkowitego ostygnięcia, a potem wyjąć z foremki.

Tagi: soczewica, czarnuszka, marchew, mąka kukurydziana, olej kokosowy, cytryna, chili, kminek, sól himalajska, czosnek