Pasztet z fasoli i pieczarek
Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie
Składniki:
¾ szklanki białej fasoli (suchej)
500 g pieczarek
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
2 cebule
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
3 ząbki czosnku
przyprawy: chili, oregano, kminek, pieprz, sól himalajska
Sposób przygotowania:
Fasolę moczyć przez noc, a potem gotować do miękkości i odsączyć. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju kokosowym z cebulką, doprawiając solą himalajską. Dusić do odparowania soku. Do blendera wrzucić ugotowaną fasolę, cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, jajka i przyprawy. Miksować do uzyskania gładkiej masy, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 min w 180°C.
Tagi: fasola, pieczarki, płatki owsiane, cebula, jajko, olej kokosowy, czosnek, chili, sól himalajska