Na to masz dziś ochotę?

Pasztet z fasoli i pieczarek

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 70 minut
  • dla 10 osób
  • 58 kcal / porcję

Składniki:

¾ szklanki białej fasoli (suchej)
500 g pieczarek
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
2 cebule
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
3 ząbki czosnku
przyprawy: chili, oregano, kminek, pieprz, sól himalajska

Sposób przygotowania:

Fasolę moczyć przez noc, a potem gotować do miękkości i odsączyć. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju kokosowym z cebulką, doprawiając solą himalajską. Dusić do odparowania soku. Do blendera wrzucić ugotowaną fasolę, cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, jajka i przyprawy. Miksować do uzyskania gładkiej masy, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 min w 180°C.

Tagi: fasola, pieczarki, płatki owsiane, cebula, jajko, olej kokosowy, czosnek, chili, sól himalajska