Pasztet warzywny
Kategoria przepisu: Kolacja
Składniki:
1/2 szklanki mrożonego groszku
4 marchewki
duży seler
1 łyżka oleju kokosowego
3 surowe jajka
oregano
majeranek
Sposób przygotowania:
Mrożony groszek blanszujemy przez kilka minut we wrzątku. Do odcedzonego groszku dodajemy 1 surowe jajko i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Marchew kroimy w kostkę i podgotowujemy, aż poszczególne kawałki nieco zmiękną, następnie miksujemy połowę, dodając dwa jajka i przyprawy. Podobnie postępujemy z selerem. W brytfance keksowej wysmarowanej olejem kokosowym układamy po kolei warstwy: groszek, seler, marchewka, każdą z nich posypujemy pozostałymi niezmiksowanymi kawałkami warzyw. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C.
tagi: mrożony groszek, jajka, marchew, seler, olej kokosowy, oregano, majeranek