Na to masz dziś ochotę?

Pasztet selerowo-imbirowy

Kategoria przepisu: Kolacja , Przepis tygodnia

  • 90 minut
  • dla 6 osób
  • 247 kcal / porcję

Składniki:

2 korzenie selera
250 g pieczarek
3 jajka
1 szklanka płatków jaglanych
2 cebule
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
5 łyżek oleju kokosowego
sól himalajska
pieprz
ostra papryka
majeranek

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż na dwóch łyżkach oleju kokosowego. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Seler
zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do pieczarek wraz z dwiema łyżkami oleju, przykryj i duś przez około godzinę, aż cały płyn odparuje.
Ostudź. Imbir obierz i pokrój w drobniutką kostkę. Do masy selerowo-pieczarkowej dodaj jajka wraz z płatkami jaglanymi i imbirem. Przypraw i zmiksuj całą masę. Całość przełóż do keksówki wysmarowanej jedną łyżką oleju i piecz w 180°C przez około godzinę.

 

tagi: pieczarki, olej kokosowy, cebula, czosnek, imbir, jajka, płatki jaglane, sól himalajska, pieprz, ostra papryka, majeranek