Na to masz dziś ochotę?

Pasztet drobiowy z amarantusem

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja , Śniadanie

  • 105 minut
  • dla 10 osób
  • 142,5 kcal / porcję

Składniki:

600 g piersi z indyka
2 cebule
1 szklanka mąki z amarantusa ekspandowanego
1 jajko
1/3 szklanki mleka kokosowego
garść suszonych śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: zioła prowansalskie, chilli, pieprz ziołowy, sól himalajska
1 szklanka bulionu warzywnego
siemię lniane

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego i odstawić do wystygnięcia. Zagotować bulion warzywny i włożyć do niego oczyszczoną i podzieloną pierś z indyka, ugotować i ostudzić. Mąkę z amarantusa zalać mlekiem kokosowym i zmielić ją w maszynce do mielenia mięsa z cebulką i indykiem. Do powstałej masy dodać jajko, przyprawić chilli, ziołami, solą himalajską i pieprzem ziołowym, dosypać siemię lniane. Suszone śliwki pokroić na mniejsze cząstki, 3/4 z nich wymieszać z masą na pasztet i przełożyć do keksówki. Resztę śliwek powciskać od góry do masy już w keksówce. Piec w 180°C przez 40 min, a po wyjęciu pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Tagi: pierś z indyka, cebula, amarantus ekspandowany, jajko, mleko kokosowe, suszone śliwki, olej kokosowy, siemię lniane