Na to masz dziś ochotę?

Paszteciki z warzywnym nadzieniem

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 120 minut
  • dla 6 osób
  • 582 kcal / porcję

Składniki:

Ciasto:
400 g mąki
150 g masła
100 ml zimnej wody
½ łyżeczki pieprzu
szczypta soli
Nadzienie:
100 g mrożonego groszku
60 g kalafiora
60 g brokuła
½ natki pietruszki
½ cebuli
200 ml śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
jajko do smarowania
sól, pieprz
do posypania sezam lub czarnuszka

Sposób przygotowania:

Łączymy mąkę z posiekanym masłem, dolewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.Drobno siekamy natkę pietruszki. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Kalafior i brokuł kroimy na małe kawałki i gotujemy razem z groszkiem w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odsączamy.Warzywa zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Ciasto wałkujemy na grubość około ½ cm. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy. Wierzch pierożków smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pierożki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

tagi: maka, masło, woda, sól,pieprz, groszek, kalafior, brokuł, cebula, natka pietruszki, śmietanka kremówka