Na to masz dziś ochotę?

Papryki faszerowane mięsem z indyka

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 90 minut
  • dla 4 osób
  • 622 kcal / porcję

Składniki:

4 duże, czerwone papryki
500 g drobnego mięsa z indyka
1 woreczek ryżu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
300 g startego, żółtego sera
3 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
pieprz ziołowy
gałązka rozmarynu
sól

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na wcześniej rozgrzanym oleju. Po 5 minutach dodaj mięso z indyka, wszystkie przyprawy i smaż przez ok. 15 minut. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, a następnie dodaj go do smażącego się mięsa. Dosyp drobno posiekaną pietruszkę, starty ser i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj, odkrój „czapeczki” i starannie wytnij gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełnij farszem i przykryj „czapeczkami”. Na dno naczynia żaroodpornego wlej odrobinę wody, ułóż w nim przygotowane wcześniej papryki i włóż do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 175 stopni, na ostatnie 5 minut zdejmując „czapeczki”. Całość udekoruj gałązkami rozmarynu.

tagi: czerwona papryka, mięso z indyka, ryż, cebula, czosnek, natka pietruszki, ser żółty, olej, słodka papryka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, rozmaryn, sól