Paella
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
20 dag ryżu do paelli lub typu arborio
50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
40 dag mrożonych krewetek
2 czerwone papryki
cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju kokosowego
cytryna
szczypta szafranu
pół pęczka natki pietruszki
sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju kokosowym. Wrzucić ryż i smażyć do jego zeszklenia. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, dodać do ryżu i dusić kolejne 10 min. Dodać owoce morza i krewetki, gotować dodatkowe 15 min. Do gotowej potrawy dodać szafran, sól himalajską i świeżo zmielony pieprz. Paellę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Tagi: ryż do paelli, owoce morza, krewetki, papryka, cebula, bulion warzywny, czosnek, olej kokosowy, szafran, sól himalajska