Na to masz dziś ochotę?

Owsiany jabłecznik

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 75 minut
  • dla 12 osób
  • 320 kcal / porcję

Składniki:

2 kg jabłek
szklanka płatków owsianych
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka aromatu waniliowego do ciast
pół kostki margaryny
¾ szklanki cukru
cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Posypujemy połową cukru i cynamonem. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną (mniej więcej 20 minut). Łączymy ze sobą płatki owsiane, dodajemy mąkę, resztę cukru, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i roztopioną margarynę. Całość mielimy lub miksujemy. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie części, jedną wyklejamy brzegi i spód tortownicy. Podpiekamy 15 minut w 200°C. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, nakrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

tagi: jabłka, płatki owsiane, mąka, proszek do pieczenia, margaryna, cukier, cynamon