Na to masz dziś ochotę?

Owsiane batoniki z bakaliami i miodem

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 80 minut
  • dla 6 osób
  • 192 kcal / porcję

Składniki:

150 g płatków owsianych
100 g suszonych owoców: daktyli, fig, rodzynek lub żurawiny
30 g ulubionych orzechów
2 łyżki miodu
100 ml wody lub mleka

Sposób przygotowania:

Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy, dodajemy płatki owsiane. Orzechy i bakalie siekamy, po czym wrzucamy je do rondelka, mieszamy i słodzimy miodem.Masę wylewamy na blachę i suszymy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 100˚C. Nim wystygnie, kroimy w ją w prostokąty, tworząc batoniki.

tagi: płatki owsiane, suszone owoce, orzechy, miód, woda