Na to masz dziś ochotę?

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 30 minut
  • dla 1 osób
  • 234 kcal / porcję

Składniki:

2 jajka
1 łyżka mąki żytniej
1 pomidor
2 garście świeżego szpinaku
sok z cytryny
pieprz ziołowy
bazylia
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy. Pomidor sparzamy i obramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki. Warzywa mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem ziołowym. Do drugiej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżkę mąki żytniej, bazylię, pieprz i odrobinę soli himalajskiej. Składniki mieszamy trzepaczką, masę przekładamy na patelnię beztłuszczową i zrumieniamy z obu stron. Na gotowy omlet przekładamy pomidory ze szpinakiem. Warzywa można też podgrzać, zanim zaczniemy smażyć omlet.

Tagi: szpinak, jajka, pomidor, sok z cytryny, pieprz ziołowy, mąka żytnia, bazylia, sól himalajska