Omlet z porem i koperkiem
Kategoria przepisu: Śniadanie
Składniki:
8 jaj
300 g pora (jedynie białe części)
2 łyżki posiekanego koperku
25 g oleju ryżowego do duszenia warzyw
1 łyżka oleju ryżowego do smażenia omletu
sól himalajska
pieprz
Sposób przygotowania:
Wbić jaja do miseczki, rozbić trzepaczką i doprawić solą i pieprzem. Białe części porów pokroić w cienkie, ukośne plasterki. Rozgrzać olej ryżowy na powlekanej patelni o średnicy 24 cm. Pory dusić na małym ogniu przez około 10 min. Uduszone pory dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Na patelnię dodać najpierw połowę oleju ryżowego, a następnie wlać masę jajeczną. Na średnim ogniu podgrzać, aż omlet się zetnie, podważać go co jakiś czas z różnych stron łopatką. Zmniejszyć ogień i smażyć omlet od spodu na złoto. Następnie zsunąć go (spodem do dołu) na talerz, resztę oleju wlać na patelnię i jasną stroną do dołu opiekać omlet z drugiej strony. Posypać koperkiem. Omlet smakuje zarówno podawany na gorąco, jak i na zimno.
Tagi: jaja, por, koperek, olej ryżowy