Na to masz dziś ochotę?

Norweskie bułeczki mleczne z rodzynkami

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Śniadanie

  • 100 minut
  • dla 12 osób
  • 575 kcal / porcję

Składniki:

1 kg mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru
0,5 l mleka
50 g drożdży
pół łyżeczki soli
łyżeczka kardamonu
opakowanie rodzynek (280g) lub żurawiny
jajko

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy, dodajemy ciepłe mleko i rozpuszczamy pokruszone drożdże. Odstawiamy na 15 minut. Łączymy suche składniki, wlewamy rozczyn drożdżowy, wyrabiamy na gładkie ciasto, dodajemy rodzynki, odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny.  Dzielimy ciasto na 30 równych części, formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 30 minut. Smarujemy wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem i pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 250˚C.

tagi: mąka pszenna, masło, cukier, mleko, drożdże, kardamon, rodzynki, jajko