Na to masz dziś ochotę?

Niesmażona ryba po grecku

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 2 osób
  • 188 kcal / porcję

Składniki:

2 filety z miruny
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
1 por (biała część)
pół szklanki pomidorów całych z puszki Podravka
3 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz, suszone bazylia, oregano, listek laurowy

Sposób przygotowania:

Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, a następnie pokroić na kawałki, posypać przyprawami i odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce do jarzyn, przełożyć do garnka, zalać trzema szklankami wrzątku. Dodać przyprawy i gotować przez 15-20 min pod uchyloną pokrywką. Ziele angielskie i liść laurowy dodać pod koniec gotowania. Odlać z garnka pół szklanki wywaru i w małym rondelku ugotować w nim pomidory z puszki. Cebulę i pora pokroić w plasterki, przesmażyć na oleju kokosowego, dodać do tego ugotowane warzywa i koncentrat, wszystko razem wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku. Gdy warzywa będą gotowe, rybę ugotować na parze lub upiec w piekarniku (25 min, 180°C). Podawać obłożoną warzywami.

Tagi: miruna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, pomidory z puszki, olej kokosowy