Na to masz dziś ochotę?

Naleśniki z serem kozim i szpinakiem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 3 osób
  • 260 kcal / porcję

Składniki:

Ciasto:
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
pół szklanki mleka kokosowego
niecałe pół szklanki wody, najlepiej gazowanej
szczypta soli himalajskiej
2 łyżki oleju ryżowego do smażenia
gałka muszkatołowa

Farsz:
1 mała cebula
75 g świeżego szpinaku
75 g jogurtu koziego lub owczego
świeżo mielony pieprz
3 plastry sera koziego
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Przygotować naleśniki: mąkę połączyć z jajkami, mlekiem, wodą, solą. Miksować, dodać olej ryżowy i gałkę, dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na patelni z rozgrzanym olejem, następnie pozostawić do ostygnięcia. Szpinak umyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć ją na oleju ryżowym ok.1 min, dodać szpinak i dalej smażyć, aż liście będą miękkie. Dodać jogurt, doprawić pieprzem i solą. Na naleśniki nałożyć szpinakową masę, a na nią położyć po plastrze sera koziego. Zawinąć naleśniki, zapiec kilka minut w piekarniku, aż do rozpuszczenia sera.

Tagi: mąka pełnoziarnista, jaja, mleko roślinne, sól himalajska, olej ryżowy, gałka muszkatołowa, cebula, szpinak, jogurt owczy, jogurt kozi, ser kozi