Na to masz dziś ochotę?

Naleśniki z mąki ryżowej ze szpinakiem

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 120 minut
  • dla 10 osób
  • 184,5 kcal / porcję

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki ryżowej
2 szklanki mleka koziego
pół szklanki wody
1 jajko
1 łyżka oleju ryżowego do smażenia

farsz:

100 g świeżego szpinaku
1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego
pół szklanki ugotowanego brązowego ryżu
pół opakowania sera feta
przyprawy: kolendra, papryka, kurkuma, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto naleśnikowe: wymieszać mleko kozie z wodą i rozmącić w nich jajko. Stopniowo dodawać mąkę i miksować na ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dodając jeszcze trochę wody. Smażyć na patelni beztłuszczowej. Przyrządzić farsz: na patelni podgrzać olej ryżowy z kolendrą, papryką i kurkumą. Dodać szpinak, wymieszać i dolać odrobinę wody. Dusić przez 5 minut, a następnie dołożyć ugotowany ryż, twarożek i ser feta pokrojony w kostkę. Wymieszać, poddusić i doprawić wedle uznania. Farsz układać na naleśnikach i składać je w kopertę.

Tagi: mąka ryżowa, mleko kozie, jajko, olej ryżowy, szpinak, serek wiejski, brązowy ryż, ser feta,