Na to masz dziś ochotę?

Naleśniki z jabłkami

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 60 minut
  • dla 6 osób
  • 386 kcal / porcję

Składniki:

1,5 kg jabłek
4 łyżki oleju ryżowego
2 jajka
1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego
1 szklanka przegotowanej wody
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub razowej
4 łyżki miodu
2 szczypty cynamonu
szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z wodą i olejem. Mąkę przesiać do wysokiej miski, wbić jajka. Ucierać i stopniowo wlewać przygotowany płyn. Posolić, zmiksować, odstawić na godzinę. Przed smażeniem naleśników ciasto należy zamieszać i robić tak przed każdym wlaniem go na patelnię. Usmażyć naleśniki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć, posypać cynamonem, polać miodem, podsmażyć na patelni, w razie potrzeby podlać wodą. Na naleśniki nałożyć jabłka, złożyć naleśnik w trójkąt.

Tagi: jabłka, olej ryżowy, jajka, mleko ryżowe, woda, mąka pełnoziarnista, mąka razowa, miód, cynamon, sól himalajska