Na to masz dziś ochotę?

Naleśniczki z soczewicą w papierze ryżowym

Kategoria przepisu: Obiad

  • 70 minut
  • dla 10 osób
  • 108,5 kcal / porcję

Składniki:

10 arkuszy papieru ryżowego
6 suszonych pomidorów
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 łyżka oleju sezamowego
przyprawy: imbir w proszku, pieprz ziołowy, tymianek

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć z imbirem na łyżce oleju sezamowego. Suszone pomidory pokroić w paski, zmiksować z soczewicą i zeszkloną cebulą oraz przyprawami: pieprzem ziołowym, tymiankiem, imbirem. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Gdy zmięknie, na każdy kawałek nałożyć farsz i zawinąć jak naleśnik (najpierw boki, potem całość w rulon). Można ugotować na parze (10 min) lub upiec w piekarniku (na najwyższej półce w temperaturze 220°C przez kwadrans), kontrolując stopień ich zrumienienia.

Tagi: soczewica, suszone pomidory, papier ryżowy, olej sezamowy