Na to masz dziś ochotę?

Najprostszy chleb gryczany

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 60 min minut
  • dla 5 osób
  • 272 kcal / porcję

Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
2 łyżeczki soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać na sitku, umieścić w misce i zalać wodą ponad poziom kaszy. Zostawić na noc na ok. 8-12 h. Po upływie tego czasu przemieszać łyżką. Kiedy kasza stanie się kleista, a na wierzchu pojawi się pianka, należy uzupełnić wodę, by wciąż przykrywała kaszę. Ponownie odstawić na noc, a rano zamieszać – tak powstanie zakwas. Następnie zblendować kaszę do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać sól himalajską. Ciasto umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 12 godzin. Po tym czasie piec w 200°C przez 50 minut.

Tagi: kasza gryczana, woda, sól himalajska