Na to masz dziś ochotę?

Nadziewane pomidory

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 15 minut
  • dla 4 osób
  • 195 kcal / porcję

Składniki:

4 duże pomidory
1 jajko ugotowane na twardo
150 g tuńczyka w oleju (waga po odsączeniu)
1 pęczek bazylii
8 zielonych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
kulka mozzarelli
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, z każdego ściąć górę, wyjąć pestki i miąższ. Miąższ i ścięty wierzch (poza nasadką łodygi) pokroić w drobną kostkę. Wydrążone pomidory posolić i pokropić oliwą z oliwek. Odsączyć tuńczyka i mozzarellę. Podzielić tuńczyka na małe kawałki, mozzarellę pokroić w kostkę. Bazylię umyć, osuszyć i połowę drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Jajko pokroić w kostkę i wymieszać z tuńczykiem, mozzarellą, kostkami pomidorów, bazylią i oliwkami. Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Wypełnić pomidory farszem, podawać udekorowane pozostałą bazylią.

Tagi: pomidor, jajko, tuńczyk, bazylia, zielone oliwki, oliwa z oliwek, mozzarella, sok z cytryny, pieprz, sól himalajska