Na to masz dziś ochotę?

Minestrone – tradycyjna włoska zupa

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 4-6 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego
nieduża cukinia
szklanka zielonej fasolki szparagowej
puszka białej fasoli
½ szklanki mrożonego zielonego groszku
2 pomidory
kawałek selera (naciowego lub korzeniowego)
mała pietruszka (korzeń)
cebula
marchew
2 ziemniaki
natka pietruszki, ząbek czosnku, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię, ziemniaki, cebulę, marchew, seler i pietruszkę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy mrożone warzywa (groszek, fasolkę szparagową), zalewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy.Do gotujących się warzyw dodajemy fasolkę z puszki, pomidory, posiekaną natkę i czosnek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub grzankami.

tagi: cukinia, ziemniaki, cebula, marchew, seler, pietruszka, groszek, fasolka szparagowa, czosnek, pomidory