Na to masz dziś ochotę?

Marchewkowo-pomarańczowy crème brûlée

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 120 minut
  • dla 4 osób
  • 647 kcal / porcję

Składniki:

400 ml śmietany kremówki
6 żółtek
4 średnie marchewki
150 ml soku pomarańczowego
6 łyżek białego cukru
4 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Ucieramy żółtka z białym cukrem. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka, a następnie miksujemy. Śmietanę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gdy będzie bardzo ciepła, dodajemy marchew, po czym wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Podgrzewamy sok pomarańczowy i ciepły wlewamy do masy śmietanowo-jajecznej. Masę przelewamy do żaroodpornych miseczek włożonych do głębokiej blachy. Na blachę wylewamy gorącą wodę – tyle, by sięgała do 3/4 wysokości miseczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzenego do 140ºC i zapiekamy na dolnym poziomie ok. 60-70 minut.

Uwaga! Żeby sprawdzić, czy krem jest już dostatecznie upieczony, wyjmujemy jedną miseczkę z piekarnika i nią potrząsamy – jeśli krem zachowuje się jak galaretka (trzęsie się), jest gotowy do spożycia.

Wyjmujemy miseczki z piekarnika, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Około 20 minut przed podaniem wyjmujemy krem z lodówki, posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go (możemy użyć palnika kuchennego lub opcji grill w piekarniku).

tagi: śmietanka kremówka, żółtka, marchewka, sok pomarańczowy, biały cukier, brązowy cukier