Na to masz dziś ochotę?

Makaron z łososiem w ziołach

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 1027 kcal / porcję

Składniki:

450g makaronu (np. kokardki)
kilka listków świeżej bazylii
2 pęczki świeżej pietruszki
2 ząbki czosnku
starty parmezan
250ml oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek bez pestek
115g wędzonego łososia
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz ziołowy
szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym mieszamy bazylię, pietruszkę, czosnek i parmezan. Wlewamy oliwę z oliwek i miksujemy, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do dużego rondla. Dodajemy posiekane oliwki, pokrojonego w kostkę łososia i sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Delikatnie podgrzewamy sos na małym ogniu przez 4-5 minut. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy.
tagi: makaron, bazylia, pietruszka, czosnek, parmezan, oliwa z oliwek, wędzony łosoś, sok z cytryny, pieprz, sól, gałka muszkatołowa