Na to masz dziś ochotę?

Makaron ryżowy z warzywami

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 50 minut
  • dla 1 osób
  • 431 kcal / porcję

Składniki:

pół szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
3 pomidory
1 cebula
2 plastry (lub 4 małe kuleczki) mozzarelli
pół małego opakowania jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju z pestek dyni
garść pestek dyni
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Odmierzyć dwie garście makaronu i ugotować go według przepisu na opakowaniu – powinniśmy otrzymać pół szklanki ugotowanego. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju z pestek dyni, do miękkości. Dodać pokrojone w drobną kostkę dwa pomidory, poddusić i doprawić. Piekarnik nagrzać do 200°C. Przygotować sos jogurtowy: wymieszać jogurt z gałką muszkatołową, pieprzem, ziołami prowansalskimi i zalać nim pomidory. Sos wymieszać z makaronem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać kawałeczki mozzarelli, położyć plasterki pozostałego pomidora i posypać pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z pestkami dyni.

Tagi: makaron ryżowy, cebula, pomidory, mozzarella, jogurt naturalny, olej z pestek dyni