Na to masz dziś ochotę?

Makaron pełnoziarnisty z pesto z pietruszki

Kategoria przepisu: Obiad

  • 50 minut
  • dla 4 osób
  • 395 kcal / porcję

Składniki:

1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego
2 duże pęczki natki z pietruszki
3/4 szklanki ziaren słonecznika
300 g zielonego groszku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól himalajska, pieprz

Sposób przygotowania:

Natkę umyć i poszatkować, a następnie zblendować z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i dosypanymi na końcu ziarnami słonecznika. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę oliwy. Doprawić pesto solą himalajską i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzić i połączyć z pesto oraz ugotowanym groszkiem. Całość posypać ziarnami słonecznika i natką pietruszki.

Tagi: natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa z oliwek, ziarna słonecznika, sól himalajska, pieprz, makaron pełnoziarnisty, zielony groszek