Na to masz dziś ochotę?

Letnia tarta z cukinią

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 234 kcal / porcję

Składniki:

płat ciasta francuskiego
mała cukinia
jogurt grecki
opakowanie sera feta
pół pęczka świeżego tymianku
pół pęczka szczypiorku
pół szklanki orzechów włoskich
sól

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (aż się zrumieni). Cukinię i zioła myjemy, a następnie osuszamy. Kroimy cukinię w cienkie paski, które grillujemy z obu stron. Mieszamy jogurt grecki z połową pokruszonego sera feta oraz tymiankiem. Wykładamy masę na ciasto francuskie, a na wierzchu układamy paski cukinii. Przyprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Danie pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczoną tartę posypujemy okruchami sera feta, szczypiorkiem i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

tagi: ciasto francuskie, cukinia, jogurt, ser feta, tymianek, oliwa, szczypior, orzechy włoskie, sól