Na to masz dziś ochotę?

Lemoniada nektarynkowa

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 35 minut
  • dla 5 osób
  • 71 kcal / porcję

Składniki:

1 litr wody mineralnej
5 nektarynek
2 cytryny
świeża mięta
3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Umyte nektarynki przekroić na pół, pozbyć się pestki. Ułożyć je skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180°C, a potem wystudzić i obrać ze skórki. Z cytryn wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Upieczone nektarynki zmiksować na gładko, dodając pół szklanki wody. Następnie dodać sok cytrynowy wymieszany z miodem i pozostałą wodę. Całość dobrze wymieszać. Mocno schłodzić, podawać po zmieszaniu z kostkami lodu i świeżą miętą.

 

Tagi: nektarynki, sok z cytryny, miód, woda, mięta