Na to masz dziś ochotę?

Lekkie gołąbki z sosem pomidorowym

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 4 osób
  • 140 kcal / porcję

Składniki:

½ głównki białej kapusty
150 g mielonego mięsa z indyka
150 g ryżu basmati
1 cebula
100 g pieczarek
200 ml koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju kokosowego
pieprz mielony i ziarnisty
papryka,
sól himalajska
majeranek
kurkuma
ziele angielskie
liść laurowy
koperek
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dosypać szczyptę soli i kurkumę. Gdy cebula zmięknie, dodać posiekane pieczarki i mielone mięso z indyka. Doprawić pieprzem, papryką, majerankiem i solą. Na koniec wymieszać z ugotowanym ryżem i 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Kapustę zanurzyć w całości we wrzątku i gotować przez 5 minut. Wyjąć, odsączyć, wykroić głąb i oddzielić liście, pozbawiając je twardych części. Na każdy liść kłaść 1-2 łyżki farszu. Zawinąć gołąbki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 25 minut w 220°C. Do rondelka wlać koncentrat pomidorowy. Dodać pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie i koperek, podgrzać. Polać gołąbki. Podawać posypane natką pietruszki.

 

Tagi: ryż basmati, pieczarki, mięso mielone z indyka, cebula, pieprz, papryka, majeranek, sól himalajska, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, natka pietruszki