Kutia bezglutenowa
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
szklanka brązowego ryżu okrągłego, krótkiego
szklanka maku
150-200 g miodu
½ szklanki rodzynek
½ szklanki orzechów włoskich
½ łyżeczki aromatu migdałowego
daktyle
figi
śliwki
orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mak dwukrotnie mielimy. Ryż przepłukujemy wodą, wkładamy do garnka razem z makiem i zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem około 45 minut, aż płyn się wchłonie. Do gorącej masy dodajemy posiekane orzechy i rodzynki lub inne bakalie. Kutię przekładamy do miski i dekorujemy owocami, płatkami migdałów lub orzechami.
tagi: mak, ryż brązowy, miód, rodzynki, orzechy włoskie, aromat migdałowy, daktyle, figi, śliwki