Kurczak w przyprawach z pomarańczą i żurawiną
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
4 udka świeżego kurczaka
duża pomarańcza ze skórką, pokrojona w grube plastry
kilka świeżych gałązek tymianku
laska cynamonu (ok. 10 cm)
4 łyżki świeżej żurawiny (ewentualnie mrożonej)
Marynata:
3 małe szalotki
1,5 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
łyżka miodu
½ łyżeczki kuminu
½ gałki muszkatołowej
3 łyżki suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Szalotki kroimy w drobną kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty, w której marynujemy kurczaka 2-3 godziny (najlepiej całą noc).. Po upływie tego czasu przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i dodajemy pomarańcze, tymianek, żurawinę i cynamon. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas polewając udka marynatą i wytworzonymi podczas pieczenia sokami. Po upływie godziny, zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Na talerzu polewamy kurczaka powstałym sosem i serwujemy z upieczonymi dodatkami.
tagi: kurczak, pomarańcza, tymianek, cynamon, żurawina, szalotka, sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, miód, gałka muszkatołowa