Krupnik
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 kg skrzydełek i udźca z indyka
2,5 l wody
włoszczyzna (3 marchewki, 1 seler, 3 pietruszki, 1 por)
4 ziemniaki
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
kilka listków laurowych oraz ziaren ziela angielskiego
garść koperku i natki pietruszki
pieprz,
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Mięso pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do dużego garnka razem z włoszczyzną, listkami laurowymi oraz zielem angielskim, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 3 godziny. Odcedzić przez sitko i wsypać do wywaru kaszę, a także obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie, dodać pokrojone w plasterki, ugotowane warzywa. Mięso oddzielić od kości i również wrzucić do zupy. Na koniec przyprawić solą himalajską i pieprzem oraz udekorować posiekaną zieleniną.
Tagi: skrzydełka z indyka, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, woda, kasza jęczmienna, ziemniaki, sól himalajska, pieprz