Na to masz dziś ochotę?

Kremowy barszcz z pieczonych buraków z jabłkami

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 90 minut
  • dla 4 osób
  • 242 kcal / porcję

Składniki:

kilogram małych buraków
2 duże jabłka
porcja włoszczyzny
cebula
przyprawy: ½ łyżeczki majeranku, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz
olej
śmietanka 30% (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), układamy na blasze i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Jabłka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. pół godziny. Gotujemy włoszczyznę z solą, zielem angielskim i liściem laurowym w 2,5 l wody. Po upływie pół godziny warzywa powinny być miękkie. Wyjmujemy je i odkładamy. Gdy buraki upieką się i ostygną, obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce. Jabłka kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy, wrzucamy do rozgrzanego rondla i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy jabłka, buraki, majeranek i dusimy przez 5 minut. Wlewamy bulion i wszystko gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu. Miksujemy zupę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy śmietanę.

tagi: buraki, jabłka, włoszczyzna, cebula, olej,  śmietana 30%