Na to masz dziś ochotę?

Kremowa zupa z marchwi

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 150 kcal / porcję

Składniki:

8 marchewek
cebula
ziemniak
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
500 ml bulionu warzywnego
sok z cytryny – do smaku
100 ml śmietanki kremówki
cukier, sól, pieprz, papryka słodka
sok z połówki pomarańczy lub kawałek świeżego imbiru
do posypania: natka pietruszki, plasterki świeżego imbiru, prażone pestki dyni, słonecznika lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Obieramy warzywa i kroimy w kostkę lub w talarki. Warzywa wrzucamy do rondla, dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Wlewamy bulion. Gdy się zagotuje, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy zupę do smaku i zdejmujemy z ognia. Gdy nieco wystygnie, miksujemy na krem, dodajemy śmietanę i trochę soku z cytryny do smaku.

tagi: marchewka, cebula, ziemniak, czosnek, oliwa z oliwek, bulion warzywny, śmietanka kremówka, cukier, sól, pieprz, imbir, sok z cytryny