Krem za szparagów
Kategoria przepisu: Dodatki do potraw
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 ml bulionu
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
szczypta mielonego białego pieprzu
szczypta cukru
sól
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na rozpuszczonym wcześniej maśle, aż będzie lekko złota. 3 minuty przed końcem smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Szparagi pokrój na kawałki, pozbywając się jasnych, twardych końcówek i dodaj do cebuli. Smaż je przez około 4 minuty, dopraw białym pieprzem, solą i cukrem. Wlej bulion i gotuj przez około 10 minut. Zmiksuj zupę na krem, dodaj śmietanki. Podawaj na gorąco.
tagi: szparagi, masło, oliwa, cebula, czosnek, śmietanka kremówka, pieprz, sól, cukier