Na to masz dziś ochotę?

Krem za szparagów

Kategoria przepisu: Dodatki do potraw

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 159 kcal / porcję

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 ml bulionu
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
szczypta mielonego białego pieprzu
szczypta cukru
sól

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na rozpuszczonym wcześniej maśle, aż będzie lekko złota. 3 minuty przed końcem smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek.  Szparagi pokrój na kawałki, pozbywając się jasnych, twardych końcówek i dodaj do cebuli. Smaż je przez około 4 minuty, dopraw białym pieprzem, solą i cukrem. Wlej bulion i gotuj przez około 10 minut.  Zmiksuj zupę na krem, dodaj śmietanki. Podawaj na gorąco.

tagi: szparagi, masło, oliwa, cebula, czosnek, śmietanka kremówka, pieprz, sól, cukier