Na to masz dziś ochotę?

Krem z kalarepy

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 207,5 kcal / porcję

Składniki:

2 kalarepy
2 pory (tylko białe części)
2 litry bulionu warzywno-wołowy
2 łyżki oleju ryżowego
1 1/2 łyżki sok z cytryny
1 łyżka oleju lnianego
sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
tymianek

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego. Podsmażyć na nim pory pokrojone w półtalarki. Obrane kalarepy, pokroić w półplastry. Dodać do przesmażonych porów, zalać bulionem i gotować 20 minut na niewielkim ogniu, aż kalarepki zmiękną (nie mogą się rozgotować). Zupę zmiksować, dodając sok z cytryny i przyprawy. Na koniec dodać łyżkę oleju lnianego.

Tagi: kalarepa, por, olej ryżowy, olej lniany, bulion warzywno-wołowy, sok z cytryny, sól himalajska, pieprz, tymianek