Na to masz dziś ochotę?

Krem z kalafiora

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 235 kcal / porcję

Składniki:

1 główka kalafiora
1 mały seler
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka pestek dyni

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz selera obieramy i kroimy w kosteczkę. Dusimy 5 minut na rozgrzanym oleju kokosowym w garnku z grubym dnem, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, dodajemy do cebuli i selera. Mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy bulion warzywny, doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zupę bardzo dokładnie (przez około minutę) miksujemy w blenderze. Na koniec dodajemy pestki dyni.

 

tagi: cebula, seler, olej kokosowy, kalafior, bulion warzywny, pestki dyni