Krem z pieczonej papryki
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 kg papryki
4 łyżki oleju kokosowego
2 marchewki
1 pomidor
3 szklanki wody
1 cebula
150 g jogurtu naturalnego
kilka ząbków czosnku
sól himalajska, pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku
natka pietruszki
kurkuma
Sposób przygotowania:
Papryki przekroić na pół, oczyścić. Polać 2 łyżkami oleju kokosowego i położyć na blasze z czosnkiem oraz obranymi i pokrojonymi marchewkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 40-50 minut. Upieczoną paprykę włożyć do torebki foliowej, zamknąć i odłożyć na 15 minut – ułatwi to zdjęcie skórki. W tym czasie posiekać natkę pietruszki, wymieszać z jogurtem oraz doprawić pieprzem, papryką i kurkumą. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju kokosowego, dodać upieczoną marchewkę, czosnek i paprykę. Chwilę razem dusić i dodać posiekanego pomidora. Po ok. 10 minutach dolać 3 szklanki wody, zagotować, zmiksować i przyprawić. Podawać z jogurtem ziołowym nałożonym na każdą porcję zupy.
Tagi: papryka, olej kokosowy, czosnek, marchew, natka pietruszki, jogurt naturalny, pieprz, kurkuma, cebula, woda