Na to masz dziś ochotę?

Krakowskie obwarzanki

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Obiad

  • 75 minut
  • dla 12 osób
  • 205 kcal / porcję

Składniki:

600 g mąki pszennej
szklanka wody
25 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
3 łyżki masła lub oleju
2 łyżki cukru
białko do posmarowania
do posypania: mak, sezam, gruboziarnista sól

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże i wsypujemy je do ciepłej wody, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy, przykrywamy czystą szmatką i odstawiamy na ok. 15 minut. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, sól i pozostałą część cukru. Dodajemy olej i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto (ok. 10 minut, aż będzie gładkie). Gotową kulę smarujemy odrobiną masła lub oleju, wkładamy do naczynia, które przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinę. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 8-10 równych części. Z każdej partii ciasta formujemy wałek długości ok. 30 cm, skręcamy obwarzanki, końce ciasta sklejając wodą.  Obwarzanki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 2-3 minuty. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy wybranymi dodatkami. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

tagi: mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej, cukier, białko, mak, sezam