Na to masz dziś ochotę?

Krakersy dyniowe

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 50 minut
  • dla 4 osób
  • 138 kcal / porcję

Składniki:

szklanka mąki pszennej
skórka otarta z jednej cytryny
4 łyżki musu z dyni
2 łyżki masła
szczypta czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki kuminu
sól do posypania krakersów

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy makę, masło, przyprawy, a także mus z dyni (dynię pokroić na kawałki, włożyć do piekarnika na godzinę, a po tym czasie obrać i zmiksować na puree) i skórkę z cytryny. Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli przykleja się do rąk, dosypujemy trochę mąki.  Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 min do schłodzenia. Po tym czasie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na dosyć cienki placek. Wykrawamy krakersy (kształty dowolne). Układamy na blasze wyłożonej papierem i posypujemy solą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 15-20 min.

 

tagi: maka pszenna, skórka cytryny, mus z dyni, masło, czarny pieprz, sól, krakersy