Na to masz dziś ochotę?

Kotlety z zielonego groszku i kaszy jaglanej

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 376 kcal / porcję

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
400 g mrożonego zielonego groszku
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki olej ryżowy
sól himalajska do smaku
20 g zmielonych płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie. Odstawić pod przykryciem do napęcznienia. Następnie ugotować groszek, odcedzić. Cebulę i czosnek drobno pokroić i przesmażyć na 1 łyżce oleju ryżowego. Zblendować groszek z cebulą i czosnkiem, masę dodać do kaszy jaglanej. Całość dobrze doprawić i wymieszać. Z masy formować kulki i delikatnie je spłaszczyć. Odstawić na 10 minut, a następnie delikatnie panierować w zmielonych płatkach owsianych. Smażyć na oleju ryżowym na złoto. Podawać od razu po przygotowaniu.

Tagi: kasza jaglana, zielony groszek, cebula, czosnek, olej ryżowy, płatki owsiane, sól himalajska