Na to masz dziś ochotę?

Kotlety mielone z indyka

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 6 osób
  • 230 kcal / porcję

Składniki:

1/2 porcji udźca z indyka bez skóry (ok. 500 g)
4 łyżki zimnej wody
4 szt suszonych pomidorów
3/4 szklanki amarantusa (suchy produkt)
2 łyżki oleju kokosowego
majeranek
pieprz
sól himalajska
kminek

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka przekroić, wyjąć z niego kość i jej fragmenty. Nie wyrzucać – można ich użyć w przyszłości do ugotowania bulionu. Mięso zmielić razem z suszonymi pomidorami. Dodać jedną łyżkę oleju kokosowego i zimną wodę. Przyprawić i wymieszać z amarantusem. Dobrze wyrobić. Z masy uformować kotleciki. Smażyć na łyżce oleju kokosowego, aż się zrumienią. Podawać z ulubioną sałatką.

 

Tagi: udziec z indyka, suszone pomidory, olej kokosowy, zimna woda, amarantus