Na to masz dziś ochotę?

Kotleciki z buraka

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 3 osób
  • 272 kcal / porcję

Składniki:

200 g twarogu
2 średnie buraki
3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
8 średnich pieczarek
8 orzechów włoskich
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól himalajska
papryka
zioła prowansalskie
pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dusić do miękkości z poszatkowaną cebulką. Pieczarki również zetrzeć na tarce i dusić na patelni przez 10 minut. W misce dokładnie wymieszać buraki z cebulką, pieczarki, rozdrobniony twaróg oraz kaszę jaglaną. Dodać pokrojone orzechy, siemię lniane i przyprawy wraz z sokiem z cytryny i solą himalajską. Z masy formować kotleciki. Piec w piekarniku w 180°C przez 20 minut.

Tagi: buraki, cebula, pieczarki, twaróg, kasza jaglana, orzechy włoskie, siemię lniane, sok z cytryny, sól himalajska