Na to masz dziś ochotę?

Kolorowe sorbety – kiwi – morela – truskawka

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 30 minut
  • dla 10 osób
  • 130 kcal / porcję

Składniki:

300 g owoców kiwi
300 g dojrzałych moreli
300 g truskawek
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru
woda (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki, a z truskawek usuwamy szypułki. Kiwi miksujemy z łyżką soku z cytryny i 2 łyżkami cukru. Morele miksujemy z łyżką cukru, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Truskawki miksujemy z 2 łyżkami soku z cytryny oraz łyżką cukru. Musy owocowe wkładamy do pojemników na lody, formując warstwy. Pojemniki umieszczamy w zamrażalniku. Gdy masa nieco się zetnie, wsuwamy w nią patyczki do lodów. Po kilku godzinach lody są gotowe.

tagi: kiwi, morela, truskawka, cukier, woda, cytryna