Na to masz dziś ochotę?

Knekkebrød – chrupkie pieczywo

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Dodatki do potraw , Kolacja , Śniadanie

  • 75 minut
  • dla 4 osób
  • 239 kcal / porcję

Składniki:

30 g płatków owsianych
30 g pestek dyni
30 g ziaren słonecznika
30 g sezamu
20 g siemienia lnianego
⅓ szklanki mąki żytniej
200 ml zimnej wody niegazowanej
⅓ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy z wodą i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 160˚C z termoobiegiem. Wylewamy uzyskaną masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 10 minut. Wyjmujemy blachę, ciasto kroimy na prostokąty i ponownie pieczemy przez ok. 40 minut.  Gdy chlebek zupełnie ostygnie, wkładamy go do blaszanego, szklanego lub ceramicznego pojemnika i tak przechowujemy. Podajemy na słodko lub na słono, bądź jemy bez dodatków.

tagi: płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam, siemię lniane, mąka żytnia, woda, sól