Na to masz dziś ochotę?

Knedle ze śliwką – z miodem i omastą z bułki tartej

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 35-40 sztuk osób
  • 60 kcal / porcję

Składniki:

1 kg ziemniaków
3 jajka
200 g mąki pszennej
20 śliwek węgierek
bułka tarta
masło
miód

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestki. Zimne ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy dość grube plasterki. Rozpłaszczamy je, na każdym kładziemy połówkę śliwki, po czym otulamy owoc ciastem, tak by powstała kulka. Knedle gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok. 5 minut). Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Knedle polewamy miodem i zasmażką z masła i bułki.
UWAGA. Odrobinę miodu można także dodać do śliwek, wlewając go w miejsce pestki.

tagi: ziemniaki, jajka, mąka pszenna, śliwki węgierki, bułka tarta, masło, miód