Knedle ze śliwką – z miodem i omastą z bułki tartej
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 jajka
200 g mąki pszennej
20 śliwek węgierek
bułka tarta
masło
miód
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestki. Zimne ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy dość grube plasterki. Rozpłaszczamy je, na każdym kładziemy połówkę śliwki, po czym otulamy owoc ciastem, tak by powstała kulka. Knedle gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok. 5 minut). Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Knedle polewamy miodem i zasmażką z masła i bułki.
UWAGA. Odrobinę miodu można także dodać do śliwek, wlewając go w miejsce pestki.
tagi: ziemniaki, jajka, mąka pszenna, śliwki węgierki, bułka tarta, masło, miód