Na to masz dziś ochotę?

Klopsiki z soczewicy

Kategoria przepisu: Obiad

  • 150 minut
  • dla 5 osób
  • 139,5 kcal / porcję

Składniki:

Klopsiki:
¼ szklanki pełnoziarnistego ryżu (suchego produktu)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy (suchego produktu)
1 cebula
4 suszone pomidory
2 kromki czerstwego chleba razowego (zmielone)
1 jajko
przyprawy i zioła wg upodobania
olej z ziaren słonecznika

Sos pomidorowy:
2 łyżki oleju z ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
3 pomidory
½ szklanki wody

Sposób przygotowania:

Opłukaną soczewicę gotować przez 20-25 minut, a następnie odcedzić i wrzucić do malaksera. Usmażyć cebulę na łyżce oleju z ziaren słonecznika, dodać ją do soczewicy. Dorzucić suszone pomidory i zmiksować wszystko na gładką masę. Zmielony chleb wrzucić do dużej miski, dodać masę soczewicową i jajko, dobrze wymieszać i doprawić. Wstawić na godzinę do lodówki – masa powinna lekko zgęstnieć i ostygnąć. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Z masy soczewicowej formować klopsiki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: na oleju z ziaren słonecznika podsmażyć posiekany czosnek, dodać pomidory i pół szklanki wody, doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu 20-25 minut. Przed podaniem ułożyć klopsiki na ugotowanym ryżu i polać sosem pomidorowym.

Tagi: ryż pełnoziarnisty, soczewica, cebula, suszone pomidory, chleb razowy, jajko, olej z ziaren słonecznika, czosnek, pomidory, woda