Na to masz dziś ochotę?

Kiszone buraki

Kategoria przepisu: Dodatki do potraw

  • 20 minut
  • dla 4 osób
  • 110 kcal / porcję

Składniki:

1 kg buraków
2 l wody
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli
4 ziarna pieprzu

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, wkładamy do słoików i zalewamy przegotowaną wodą. Dokładamy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.Słoiki zakręcamy i przez kilka dni trzymamy w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Gdy buraki zaczną fermentować, przenosimy je do chłodnego pomieszczenia. Po 5-7 dniach buraki są gotowe do jedzenia. Kwas buraczany można przechowywać w lodówce i pić lub dodawać do zupy.

tagi: buraki, woda, czosnek, sól, pieprz