Na to masz dziś ochotę?

Kasza jęczmienna z bobem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 337 kcal / porcję

Składniki:

sałata lodowa
1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 szklanka suchego bobu
100 g pieczarek
1 czerwona cebula
1 oleju kokosowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej pomarańczy
sól himalajska
majeranek

Sposób przygotowania:

Ugotować bób. Gdy ostygnie, obrać go ze skórki i przełożyć do miski wraz z kaszą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na łyżce oleju kokosowego. Dodać pokrojone pieczarki i dusić przez chwilę na patelni. Pozostawić do ostygnięcia. Liście sałaty porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać pieprz i natkę pietruszki. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i tak przygotowanym sosem polać kaszę z warzywami.

Tagi: bób, kasza jęczmienna, cebula, olej kokosowy, pieczarki, sałata lodowa, pieprz, natka pietruszki