Kasza gryczana ze szpinakiem
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
6 łyżek suchej kaszy gryczanej niepalonej
8 pieczarek
1 miseczka szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki pestek dyni
szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować w 1/2 szklanki wody, pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Dalej smażyć aż będą miękkie, a potem dodać szpinak. Gdy szpinak udusi się, wymieszać sos z kaszą i doprawić ziołami prowansalskimi. Na koniec posypać pestkami dyni.
Tagi: kasza gryczana, cebula, olej kokosowy, czosnek, pieczarki, szpinak, zioła prowansalskie, pestki dyni