Na to masz dziś ochotę?

Kasza gryczana na czerwono

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 337 kcal / porcję

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 pęczki botwinki (buraczki i liście)
1 czerwona papryka
1 porcja filetu mrożonego z łososia
30 dag pieczarek
200 ml koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju kokosowego
sok z cytryny
sól himalajska
papryka
kurkuma
pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Łososia rozmrozić, natrzeć sokiem z cytryny i zmieszanymi przyprawami, wstawić do lodówki. Rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim posiekaną czerwoną cebulę. Marchew, pieczarki i buraczki pokroić w plastry, a łodygi i liście botwinki posiekać. Wszystko dodać do smażonej cebuli. Dolać nieco wody i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Wstawić do ugotowania niepaloną kaszę gryczaną. Łososia wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę i dodać do duszonych warzyw. Przyprawić i zalać koncentratem pomidorowym. Dusić aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec wymieszać z kaszą.

 

Tagi: łosoś, sok z cytryny, olej kokosowy, czerwona cebula, marchew, pieczarki, burak, papryka, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy